Oplossingsgericht

Na het uitbundige voorjaar met een intelligente lockdown en een verdroogde zomer waarin vakantieplannen werden aangepast, gaan we richting het najaar gebukt onder de dreiging van 'een tweede golf'. 

Al voor de lockdown gingen bedrijfsjuristen hard aan de slag om de gevolgen van de coronacrisis op de bedrijfsvoering op te vangen. En ik heb niet het idee dat het werk sindsdien ook maar een moment stil is gevallen.

Als er iets is wat ook maar weer blijkt uit de afgelopen periode is dat een bedrijfsjurist oplossingsgericht problemen (eufemistisch ‘uitdagingen’ genoemd door managers) te lijf gaat. Kom met een juridische gordiaanse knoop bij een bedrijfsjurist en je gaat uit de knoop weer weg.

Die oplossingsgerichtheid richt zich vooral op de actualiteit. De waan van alle dag brengt nieuwe en oude problemen met zich mee, die bedrijfsjuristen dan oplossen.  Het coronavirus is natuurlijk hét voorbeeld van een crisissituatie die acuut genoeg is om direct op te pakken.

En dat is nu net het probleem van de Klimaatcrisis. De dreiging van deze crisis lijkt niet acuut, druppelt mondjesmaat binnen in de bedrijfsvoering en is vaak nog op te lossen met een spreekwoordelijk doekje tegen het bloeden. 

Ondertussen passen wetenschappers de klimaatmodellen aan de actualiteit aan, en niet in het voordeel van de wereld zoals we die kennen. Oproepen voor een transitie naar een duurzame samenleving worden steeds luider. Burgers (en dus ook consumenten) eisen duurzame producten en de natuur wordt rechten toegekend. 

Maar voor het luisteren naar deze geluiden en het analyseren wat de gevolgen voor de bedrijfsvoering van jouw bedrijf zijn, is tijd nodig. De echte uitdaging ligt dan ook in het vinden van tijd in de waan van de dag en verder te kijken dan kwartaalrapportages. Om te bezien of ook jouw bedrijf duurzaam kan voortbestaan. Een mooi (gordiaans) aanknopingspunt voor de bedrijfsjurist die zijn tanden in een strategisch vraagstuk voor de business wil zetten, met oog voor de juridische kanten daarvan.

Ben je niet in de gelegenheid om tijd vrij te maken voor dit proces of ligt het volkomen buiten jouw invloedssfeer? En is er een afdeling Risk Management binnen je organisatie? Daag ze uit! Klimaatverandering en een transitie van de economie zou ik zeker een risico willen noemen voor de bedrijfsvoering. Werk aan de winkel dus. 

 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Ver van mijn bed?

Kaderen of niet, that's the question