Er was eens, heel lang geleden, zeg, een maand, een rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change. Een rapport dat herbevestigde wat iedereen al wist/vermoedde/vreesde/niet wilde zien/ontkende (streep door wat niet van toepassing is op jou). Als een tsunami stortte de media zich op de onheilspellende verhalen en voorspellingen. Maar de aandacht ebde ook weer weg, op zoek naar de volgende actualiteit. En hoewel diezelfde actualiteit doordrenkt is met de realisatie van de voorspellingen van dit en al die eerdere rapporten van het IPCC, eiste de waan van de dag vaak weer al onze aandacht op, zowel in ons privĂ©leven als op het werk: kinderen naar de tandarts, maandrapportage afronden...

Maar als je goed om je heen kijkt, zie je steeds meer mensen en bedrijven die binnen hun vakgebied, hun span of control, veranderingen in gang hebben gezet waarmee ze de conclusies van de IPCC-rapporten onderschrijven. Van regeneratieve boeren tot elektrisch rijden, van zonnepanelen tot het gebruik van microben voor plasticvervangers en zo zijn er duizenden voorbeelden. 

De afgelopen tientallen jaren zijn er voor alle oorzaken van klimaatverandering of vervuiling van de natuur wel oplossingen bedacht, dus laten we vooral niet meer onderzoek gaan financieren, maar vooral DOEN. Waar overheden zich dan op kunnen focussen is: eindelijk duurzame keuzes maken in hun beleid, wet- en regelgeving om zo opschaling mogelijk te maken. En afschaling: immers consuminderen hoort echt bij de oplossingen.  

Iedereen die laat zien dat een transitie naar een duurzame wereld wel degelijk mogelijk is, dank voor het doen! En nu door. Hoe? Kijk naar de voorlopers in jouw vakgebied. Voor alle juristen in Nederland, zet 30 september in je agenda: de inspiratiesessie van jurist doet wat laat zien dat ook jij een proactieve rol kan innemen in de transitie naar een duurzame samenleving. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ver van mijn bed?

Kaderen of niet, that's the question