Ver van mijn bed?


We zitten er middenin. De transitie naar een circulaire economie vindt plaats terwijl je dit blog leest. Of je het ermee eens bent of niet, het noodzakelijk vindt of het bestempelt als modegril. It giet oan

En dus...? Daar zit je dan als bedrijfsjurist met het inkoopcontract van een leverancier uit Vietnam ter controle voor je neus, als Legal Counsel in de board room met de CFO die het hoogste woord voert over shareholders value of als compliance manager die de corporate governance vorm moet geven. Wat moet je ermee in relatie tot die transitie? 

Want die transitie vraagt om een fundamentele verandering bij bedrijven, maar welke en hoe? Vanuit overheden worden striktere milieu-eisen opgelegd, er komen hogere belastingen op grondstoffen, stakeholders value is niet alleen een linkse hobby en klimaatverandering, tja... 

Laten we nog even teruggaan naar eind vorig jaar. De Hoge Raad oordeelde in de Urgendazaak dat het hof mocht beslissen dat de Nederlandse Staat verplicht is de reductie van broeikasgassen met 25% voor eind 2020 te behalen. Vanwege het risico van een gevaarlijke klimaatverandering die ook de ingezetenen van Nederland ernstig kan treffen in hun recht op leven en welzijn. Die 25% reductie, die komt op het bord van burgers en bedrijven terecht. Dus ook jouw bedrijf.  

Een werkgroep van bedrijfsjuristen van het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen ziet de noodzaak van een proactieve rol van de bedrijfsjurist in deze transitie en is op zoek naar het vormgeven van die rol. Juist een bedrijfsjurist kent de uitdagingen van de bedrijfsvoering en kan door het bieden praktische oplossingen bedrijven door deze transitie leiden. Een defensieve houding aannemen betekent in een transitie achteruitgang. En dat komt een bedrijf nooit ten goede. 

Waar ga je je dan op focussen als proactieve bedrijfsjurist? De komende maanden nemen we je mee in onze eigen zoektocht naar die focus. De diversiteit van rechtsgebieden en bedrijfsvoering brengt een mooie variëteit mee in de blogs, zodat iedere bedrijfsjurist iets mee kan nemen voor de praktijk van alledag.  

De transitie naar een duurzamere economie is geen ver van je bed show meer, maar ligt al op je nachtkastje. Als je morgen opstaat, kijk dan even op dat nachtkastje en bedenk welke rol jij wilt aannemen in deze transitie. Het is up to you.  


Reacties

Populaire posts van deze blog

Kaderen of niet, that's the question